Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang GRATIS levering op je eerste order.

Gratis levering in Nederland vanaf €70,-

Vandaag voor 14.00 besteld = morgen geleverd

Zeep zonder microplastics & vrij van parabenen

Zeep zonder microplastics & vrij van parabenen

Synthetische toevoegingen die in zeep en huidverzorgingsproducten worden aangetroffen, zoals parabenen en microplastics, kunnen diep in de huid doordringen, wat resulteert in irritatie en andere mogelijke gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen ze schade toebrengen aan het milieu en onze gezondheid door in ons water terecht te komen. Bekende huidaandoeningen als gevolg van het gebruik van huidverzorgingsproducten met synthetische toevoegingen zijn contactdermatitis, eczeem en netelroos bij langdurig gebruik.

De belangrijkste reden waarom SOAPSTAR kiest voor natuurlijke alternatieven in huidverzorgingsproducten, is dat sommige synthetische toevoegingen hormoonverstorende stoffen kunnen bevatten, die de hormoonfunctie kunnen verstoren en tot diverse gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Interferentie met de hormoonfunctie kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename, onvruchtbaarheid, diabetes en groeiproblemen bij kinderen. Hormoonverstorende stoffen in synthetische toevoegingen kunnen ook de normale hormoonspiegels in het lichaam verstoren, wat leidt tot een overproductie of onderproductie van bepaalde hormonen. Dit kan een kettingreactie veroorzaken. Een kettingreactie betekent dat één verandering andere veranderingen veroorzaakt. Wanneer synthetische toevoegingen de hormoonfunctie verstoren, kan het lichaam te veel of te weinig van bepaalde hormonen produceren.

Het is belangrijk op te merken dat bepaalde natuurlijke ingrediënten ook huidirritatie kunnen veroorzaken bij sommige mensen, vanwege de aanwezigheid van allergenen. Echter, ze vormen geen langdurige risico's voor de gezondheid in vergelijking met sommige synthetische toevoegingen.

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn een van de meest gebruikte synthetische ingrediënten in huidverzorgingsproducten die de hormoonfunctie kunnen verstoren. Parabenen worden aan producten toegevoegd om de groei van micro-organismen te remmen en producten vrij van bacteriën te houden. Deze conserveermiddelen, die vaak worden aangetroffen in zeep, lotions, shampoos en andere cosmetica, kunnen de effecten van oestrogeen in het lichaam nabootsen, wat leidt tot een hormonale disbalans. Verschillende studies hebben parabenen in verband gebracht met borstkanker. Voorbeelden van de meest gebruikte parabenen zijn butyleenglycol, propyleenglycol en methylparaben.

Zeep zonder plastic

Microplastics die in zonnebrandcrème, cosmetica, zeep en lotions zitten, zijn een ander type synthetische toevoeging die in onze waterbronnen terecht kan komen en ecosystemen kan verstoren. Microplastics worden in huidverzorgingsproducten gebruikt om exfoliatie te bieden, de textuur en consistentie te verbeteren en ingrediënten aan elkaar te binden. Deze kleine fragmenten van plastic absorberen schadelijke stoffen zoals pesticiden en meststoffen en geven deze vervolgens af aan watersystemen waar ze zich na verloop van tijd ophopen. Niet alleen verontreinigen deze microplastics drinkwatervoorraden, maar ze werken ook als sponzen voor gifstoffen die kunnen worden ingenomen door waterorganismen die in onze rivieren en oceanen leven.

Vrij van parabenen, vrij van microplastics

Helaas is het moeilijk om synthetische toevoegingen volledig te vermijden. Echter, door waar mogelijk voor natuurlijke alternatieven te kiezen, kunt u uw blootstelling aan potentieel schadelijke ingrediënten verminderen. Natuurlijke alternatieven zoals plantaardige zepen, oliën of wassen kunnen een veilige manier bieden om de huid te voeden zonder extra gifstoffen in het milieu te brengen. Bij SOAPSTAR geloven we dat slimme keuzes over wat we op onze huid gebruiken, ons kunnen helpen beschermen tegen mogelijke gezondheidsproblemen en tegelijkertijd de kostbare ecosystemen van onze planeet beschermen. SOAPSTAR kiest daarom voor natuurlijke alternatieven en al onze producten zijn vrij van parabenen en vrij van microplastics.

 


Bronvermeldingen:

  1. Koo, J., & Maibach, H. I. (2001). "Irritant contact dermatitis in general dermatology practice." Dermatitis: Contact, Atopic, Occupational, Drug, 12(2), 67-75.
  2. Kjeldsen, L. S., & Bonefeld-Jørgensen, E. C. (2013). "Perfluorinated compounds affect the function of sex hormone receptors." Environmental Science and Pollution Research, 20(11), 8031-8044.
  3. Gore, A. C., Chappell, V. A., Fenton, S. E., Flaws, J. A., Nadal, A., Prins, G. S., Toppari, J., & Zoeller, R. T. (2015). "Executive summary to EDC-2: The Endocrine Society’s second scientific statement on endocrine-disrupting chemicals." Endocrine Reviews, 36(6), 593-602.
  4. Hostynek, J. J., & Maibach, H. I. (2004). "Allergic contact dermatitis to natural rubber." Contact Dermatitis, 51(1), 1-14.

Bekijk hier de ingrediënten van onze producten en shop hier onze producten vrij van microplastics en vrij van parabenen.

 

 

 

 

Volgende post